Hoe kun je in een complexe omgeving met nieuwe veiligheidsnormen en tal van onzekerheden een dijkversterking aanpakken?
Waterschap Rivierenland stond voor deze maatschappelijke uitdaging. Het zocht naar een andere samenwerkingsvorm van overheid en markt. En zo is de Graaf Reinaldalliantie van start gegaan. Een alliantie van Waterschap Rivierenland samen met Waalensemble, bestaande uit Heijmans, GMB en DEME Environmental NL met Royal Haskoning DHV als adviserende partij.
Het waterschap verwachtte met een alliantie de meeste (maatschappelijke)
waarde te creëren en het beste te kunnen omgaan met de diverse onzekerheden. En
niet in de laatste plaats die als gevolg van de nieuwe veiligheidsnorm. In een
alliantie zijn de belangen van opdrachtgever en opdrachtnemer namelijk gelijk
en ze delen hun risico’s.
In 2023 hebben we de focus gelegd op hoe een alliantie werkt. In 2024 draaide het om de geboorte van een alliantie en in 2025 willen we kijken naar de volwassenheidsfase. Wat is er nodig om de ingezette beweging en energie te bestendigen en wat hoort bij het professioneel vormgeven van een alliantie.
We werken dit jaar samen met een brede groep van alliantieprofessionals. Wij verwachten ons dijkversterkingsproject Gorinchem-Waardenburg eind dit jaar af te ronden en we willen graag een netwerk opzetten dat blijft bestaan, ook als ons project afgerond is. We werken samen met twee andere allianties: Markermeerdijken en Vught Verdiept. Daarnaast hebben de Taskforce Deltatechnologie in de persoon van Menno Steenman en twee alliantie-experts, Arent van Wassenaar en David Orobio de Castro, zich bij het team gevoegd.
Woensdag 26 november van 12:00-18:00 uur organiseren we een inmiddels jaarlijks terugkerend symposium over de waarde van een alliantie. Je bent van harte welkom.
Nadere informatie en mogelijkheid tot aanmelden volgt over enkele maanden. Het evenement vindt plaats bij GeoFort, Nieuwe Steeg 74 te Herwijnen.
Van de geboorteverhalen is een magazine gemaakt. Je kunt hier het magazine 'Geboorteverhalen - het ontstaan van allianties' downloaden.
Ook is er een artikel verschenen in 'Tijdschrift voor Bouwrecht', geschreven door David Orobio de Castro, samen met Louis Flipse, Paul van Dijk, Mark van den Oord, Niek Ridderbos en Jan Stroo:
Over allianties: enkele kenmerkende onderdelen van de alliantie | Stibbe
Onze inzichten en onderzoeken rondom de waarde van een alliantie delen we in onze podcast. Beluister hier de 9 afleveringen:
Vanuit 4 invalshoeken zijn stellingen opgesteld. Deze vind je hieronder. Ons interne onderzoek hebben we samengevat in een whitepaper per stelling:
In september hebben wij met een projectteam van een groot project in voorbereiding een gezamenlijke challenge gedaan. Het projectteam heeft ons uitgedaagd samen te onderzoeken wat de waarde is van een vroege marktbenadering en welke waarde een samenwerkingscontract aan hun project zou kunnen toevoegen. De inspirerende sessie heeft tot mooie inzichten geleid, die het team weer een stap verder hebben gebracht. Heb je vragen of ideeën of ben je geïnspireerd door één van bovenstaande berichten en wil je ook zo'n challenge? Neem dan contact op met Everdien Zeilmaker ([email protected]).
Bijeenkomst ‘De werking van een alliantie’
Op donderdag 15 februari 2024 organiseerden we een bijeenkomst over ‘de werking van een alliantie’. Tijdens een plenair gedeelte lichtten we toe hoe de alliantie georganiseerd is en hoe het in de praktijk werkt. Daarna waren er meerdere break-out sessies waarin we op interactieve wijze ingingen op een aantal thema’s.
november 2024 | Symposium over de geboorte van een alliantie |
juni 2024 | Werksessie over kiezen voor een alliantie |
februari 2024 | Werksessie over de werking van een alliantie |
september 2023 | Symposium over de waarde van een alliantie |
Maatschappelijke meerwaarde en mens
Neem dan contact op met Everdien Zeilmaker ([email protected]).