Bij de uitvoering van de dijkversterking tussen Gorinchem en Waardenburg wil de Graaf Reinaldalliantie op een duurzame manier te werk gaan. Hierbij past de inzet van elektrische machines. Afgelopen week is een elektrische 28 tons rupsgraafmachine in gebruik genomen. Deze machine stoot geen CO2 en geen stikstof uit en maakt minder geluid.
De wereld in transitie
Het principe van emissievrij werken leeft nog niet zo in de wereldwijde bouw. Wel in de Scandinavische landen, in Zwitserland én in Nederland.
De Graaf Reinaldalliantie heeft de ambitie om een duurzame dijkversterking te realiseren. Daarom is al in de voorbereiding gestuurd op duurzaamheid. Een van de doelen voor de uitvoering is energiebesparing via CO2- en stikstofreductie. Daar kan de inzet van elektrisch materieel een bijdrage aan leveren.
Voordelen van deze ontwikkeling
De nieuwe elektrische rupsgraafmachine stoot geen stikstof of CO2 uit, zodat er geen broeikasgassen vrijkomen. Bovendien produceert de elektrische rupsgraafmachine veel minder geluid dan een machine met een dieselmotor. Hierdoor kan de machinist beter communiceren en ondervindt de omgeving minder overlast.
Emissieloos Netwerk Infra
Inmiddels zijn er in de markt al meerdere kleinere elektrische machines beschikbaar. Door het Emissieloos Netwerk Infra wordt nu ook ingezet op groot emissieloos materieel. Onder andere door gezamenlijke inkoop mogelijk te maken en door kennis te delen. De initiatiefnemers van dit netwerk zijn GMB, Heijmans en de Vries & van de Wiel. Dit zijn ook de partners die samen met Waterschap Rivierenland de Graaf Reinaldalliantie vormen.
Uiteindelijk wil de Graaf Reinaldalliantie meerdere elektrische kranen gaan inzetten.